Contacteer Ons

+32 (0) 51 200 628

HOOFDKANTOOR

Onze-Lieve-Vrouwstraat 19, bus 1, 8850 Ardooie

HUB KORTEMARK

Staatsbaan 89, 8610 Kortemark

HUB TIELT

Georges Pannemaekerstraat 21, 8700 Tielt

info@ctaccountants.be

Optimalisatie: Tip van de dag voor Personenbelasting

Met het wegvallen van de woonbonus sinds 1 januari 2020 (= Het fiscale voordeel die u als eigenaar van uw eerste woning geniet) kan ook de vaak verplicht afgesloten schuldsaldoverzekering niet langer van deze fiscale aftrek genieten.

Kan deze betaalde premie dan nergens meer fiscaal aangewend worden?
Jawel! U kunt uw schuldsaldoverzekering onderbrengen in het vak ‘Pensioensparen’ zodat u een belastingvermindering geniet van 30 procent (voor bedragen tot 990 euro) of 25 procent (voor bedragen tussen 990 en 1.270 euro).

Vóór afsluiten van de schuldsaldoverzekering dient dit wel medegedeeld te worden aan de makelaar of bankagent dat dit zal worden aangewend voor pensioensparen. U moet als belastingplichtige immers kiezen van welk stelsel (premie van individueel levensverzekeringscontract of betaling van pensioensparen) u wilt genieten, zodat de nodige formaliteiten kunnen worden voltooid. Tijdens de duur van het contract kan op die keuze niet teruggekomen worden.

“Premie Schuldsaldoverzekering laten kwalificeren als pensioensparen”

U kunt gedurende de looptijd van de schuldsaldoverzekering dan gerust even pauzeren met betalingen uit te voeren aan uw klassiek pensioenspaarfonds of verzekering die u reeds heeft afgesloten. Wanneer u wenst kunt u later opnieuw betalingen uitvoeren aan het pensioenfonds of verzekering zonder enige nadelige gevolgen van deze tijdelijke onderbreking.

Ook bij de aankoop van een tweede woning kan het interessant zijn om de premies van de schuldsaldo aan te wenden in het vak van ‘Pensioensparen’ i.p.v. het federaal langetermijnsparen indien uw fiscale korf reeds maximaal door de kapitaalaflossingen worden benut.

Heeft u vragen in verband met dit onderwerp, wat de gevolgen zijn van deze fiscale aftrek bij overlijden, of wenst u exact te weten hoeveel uw maximale korf van federaal lange termijnsparen bedraagt in functie van uw persoonlijke situatie, aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen.

Waarom pensioensparen? 7 goede redenen om vandaag te starten!

Author

vierthom