Contacteer Ons

+32 (0) 51 200 628

HOOFDKANTOOR

Onze-Lieve-Vrouwstraat 19, bus 1, 8850 Ardooie

HUB KORTEMARK

Staatsbaan 89, 8610 Kortemark

HUB TIELT

Georges Pannemaekerstraat 21, 8700 Tielt

info@ctaccountants.be

Relatiegeschenken: fiscaal aftrekbaar?

De eindejaarsfeesten zijn weer in aantocht, dus tijd voor cadeautjes! Maar wat zijn de regels nu weer precies op vlak van fiscaliteit en BTW? Wanneer is een relatiegeschenk fiscaal aftrekbaar en wanneer kan ik de BTW recupereren? Moet ik me tot een bepaalde bedrag beperken bij het uitkiezen van een relatiegeschenk?

Allemaal vragen waar we in deze blog een antwoord op zullen geven. Maar laat ons beginnen bij het begin.

Wat zijn relatiegeschenken?

Onder relatiegeschenken worden verstaan, voorwerpen van een zekere waarde die periodiek (bv. Nieuwjaar) of toevallig wordt aangeboden in het kader van beroepsrelaties.

Tot relatiegeschenken behoren onder meer bijvoorbeeld: wijn, champagne of alcohol, reukwaren, lederwaren en meer algemeen luxeartikelen die aan zakenrelaties worden aangeboden. Ook bloemen, bloemstukken, pralines, chocolade en gebak, suikergoed, geschenkcheques, verrassingscheques of cultuurcheques, aangeboden aan klanten, leveranciers en andere zakenrelaties, kunnen het voorwerp uitmaken van zakenrelaties.

Verschil zakenrelatie vs geschenk werknemer?

Hoewel bovenvermelde artikelen allemaal geschenken zijn, is er wel een onderling verschil tussen een relatiegeschenk voor een zakenrelatie en een geschenk voor een werknemer op vlak van fiscaliteit en BTW.

We lijsten onderstaand de verschillen voor u op.

Fiscaliteit bij geschenken voor zakenrelaties

Geschenken zoals een kistje wijn, pralines, champagne,… die uw vennootschap schenkt aan klanten, leveranciers of andere zakenrelaties, zijn voor 50% fiscaal aftrekbaar, voor zover de waarde ervan niet hoger is dan € 250,0 incl. BTW.

Geeft u meer uit dan € 250,00 (incl. BTW)? Dan wordt uw zakenrelatie daar privé op belast, wat uiteraard niet de bedoeling is.

Let op! Deze grens van €250,00 geldt per genieter op jaarbasis en niet per geschenk.

Fiscaliteit bij geschenken voor uw werknemers

Geschenken die uw vennootschap aan haar werknemers geeft, zijn onder bepaalde voorwaarden volledig aftrekbaar voor de vennootschap en toch niet belastbaar voor de werknemer privé. Vereist is dan wel dat al uw werknemers hetzelfde voordeel krijgen. Geeft u alleen een cadeau aan enkele werknemers die u extra wil belonen? Dan geldt deze regel niet.

Daarnaast mag de waarde van het geschenk niet hoger zijn dan €40,00 (incl. BTW) op jaarbasis. Geeft u meer uit? Dan is de volledige kost niet aftrekbaar voor uw vennootschap, ook het deel tot €40,00 niet.

De aard van het geschenk speelt geen rol. Het kan dus gaan om een geschenk in natura, een aankoopbon of bovengenoemde geschenken.

Zijn er uitzonderingen? JA!

Het fiscale drempelbedrag kan worden verhoogd met €40,00 per kind dat de betrokken werknemer ten laste heeft, voor een specifieke aangelegenheid (bv. Kerstmis, Nieuwjaar, Sinterklaas,…)

Relatiegeschenken en BTW

De BTW op relatiegeschenken is aftrekbaar wanneer het bedrag van het geschenk minder dan €50,00 (excl. BTW) bedraagt.

Enkele uitzonderingen hier op:

  • de BTW op rookwaren en sterke dranken (>22° alcohol) is nooit aftrekbaar, ongeacht het bedrag
  • de BTW aftrek geldt alleen voor goederen. Geeft u dus tickets voor een film als relatiegeschenk, dan is de BTW niet te recupereren omdat dit om een dienst gaat.

Wat met reclameartikelen?

Heb je het idee om balpennen, sleutelhangers, agenda’s, kalanders,… van geringe waarde met de naam van jouw vennootschap, de afkorting of het logo er op te geven aan zakenrelaties als geschenk? Dat kan, en mits enkele voorwaarden is dit geschenk 100% fiscaal aftrekbaar én kan je voor 100% de BTW recupereren.

  • het artikel is van geringe waarde
  • de benaming moet opvallen én blijvend zijn
  • de bedoeling is om uw onderneming naambekendheid te geven m.a.w. u beperkt zich niet tot een paar klanten

De fiscus bepaalt nergens welk bedrag ze precies als ‘gering’ beschouwen. Dit is dus vrij interpreteerbaar.

Hierbij is wel een uitzondering. Verbruiksgoederen zoals wijn of chocolade zijn altijd relatiegeschenken (dus maximum 50% aftrekbaar), ook als de benaming van uw vennootschap op het etiket of de doos staat, aangezien de verpakking wordt weggegooid en de reclame dus niet blijvend wordt aangebracht op het gegeven artikel.

Handig overzicht

ZakenrelatiesWerknemers
Fiscaliteit50% aftrekbaar (tenzij reclameartikel, wat voor 100% aftrekbaar is)
grensbedrag €250,00 per jaar (incl. BTW), per genieter.
100% aftrekbaar indien;
– voor alle werknemers
– grensbedrag €40,00 per jaar, per werknemer (incl. BTW) *

* Geschenken n.a.v. speciale aangelegenheid zoals Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar,.. – Fiscaal grensbedrag wordt verhoogd met €40,00 per kind dat de betrokken werknemer ten laste heeft.
BTW100% aftrekbaar indien waarde geschenk minder dan €50,00 (excl. BTW) betreft.

Duurder geschenk? BTW is niet aftrekbaar

Uitzonderingen:
– BTW op rookwaren en sterke dranken (> 22° alcohol) is nooit aftrekbaar, ongeacht het bedrag
– BTW-aftrek geldt alleen voor goederen. (bv. tickets voor een film zijn een dienst, dus bijgevolg is de BTW niet aftrekbaar)
Zelfde als zakenrelaties.
Echter beperkt u zich best tot een bedrag van €40,00 per jaar (incl. BTW) omdat u deze dan ook fiscaal 100% kan aftrekken. (uitzondering: zie hierboven)

Nu bent u helemaal up-to-date wat betreft relatiegeschenken en de daarbij horende fiscaliteit en BTW. Heeft u toch nog vragen? Laat het ons weten en wij helpen u met plezier verder.

Author

vierthom